Patoloji hastalikla ilgili hücrelerdeki, dokulardaki ve organlardaki yapisal ve islevsel degisikliklerin çiplak gözle veya mercekle taninmasi, arastirilmasi ve incelenmesiyle ilgilenir. Patoloji yalniz insan degil hayvan ve bitkilerin de hastalik hallerini inceler. Patolojiyle ugrasan kisilere Patolog denir
Patolojinin baslica hedefi hastaliklari 4 yönden incelemektir:
Patolojide hangi örnekleri incelenir?
Vücuttan biyopsiyle alinan küçük dokular veya ameliyatla çikartilan organlar, idrar ve balgam gibi vücut sivilari, tiroid, meme, lenf dügümü gibi yüzeysel organla dokulardan alinan sivilar, vajina ve rahim agzindan alinan örnekler incelenir.
Incelenen vücut sivilari için uzmanlar ‘sitoloji’, dokular içinse ‘biyopsi’ raporu düzenler. Bunlar disinda hastanin neden ve nasil öldügüne yanit bulmak üzere yapilan otopsiler için düzenlenen raporlar var. Otopsi, adli vakalarda uygulanir.
Patolojinin metodlari:
Patolojide fizik, kimya, anatomi, histoloji ve bakteriyolojide kullanilan metodlar uygulanir. Patolojide kullanilan bir diger metod da otopsidir.
Otopsi hangi amaçla yapilir?
Otopsinin amaci, tip dünyasi için normal ve anormal olani tanimak. Bu baglamda otopsisiz bilim ve tip egitimi düsünülemez. Otopsibütün organlarin çiplak gözle muayenesini saglar
Ölen kisinin yakinlari için amaç, ölüm nedeninin saptanmasinin yani sira, kisinin ölmeden önceki hastalik sürecinde yapilan klinik uygulamalarin dogrulugu hakkinda fikir sahibi olabilmek.
Ülkemizde otopsi, özellikle ölü dogum ve yenidogan ölüm vakalarinda yapilir. Düsüge veya ölüme yol açan durumlari ortaya çikarmak gelecekteki hamilelikler için önlemler alinabilmesine fayda sagladigindan, otopsi anne ve baba tarafindan da siklikla istenir. Ayrica örnekler üzerinde mikroskopik incelemelere ek olarak genetik incelemelerin de yapilabiliyor olmasi, sonraki hamileliklerle ilgili tibbi süreçlere isik tutar.
info@mersinodakpataloji.com.tr